
Responses to Questions from Jan.	
  14,	
  2015 RCRA	
  Corrective Action
Inspection Training Webinar

Questions Answered During the Webinar

Question:	
   Since	
  this is an intro course	
  do you anticipate	
  offering follow up/advanced version of this
course in the near future?
Zena	
  Aldridge (privately): Probably not	
  in the near	
  future, we hope to offer	
  this beginning version

again later this year.

Question:	
   Are any of the evaluations listed	
  o slide 8, the CAC, GME or OAM required	
  by EPA? If so	
  
what is the required frequency?
Zena	
  Aldridge (privately): CACs are not required. GMEs & OAMs are discussed	
  in	
  the RCRA

Compliance Monitoring Strategy.
Follow-­‐up	
  Answer: See pages 17 -­‐18	
  and 2 of RCRA Compliance	
  Monitoring Strategy at
http://www2.epa.gov/sites/production/files/2013-­‐11/documents/rcracms.pdf.

Question:	
   Hi Penny/Tammie -­‐ Could you talk a little bit about applicability of CA -­‐ specifically
264.101(d)?	
   read this to mean that CA only applies at TSD facilities.
Zena	
  Aldridge (privately): Yes, CA applies only to TSD facilities.

Follow-­‐up	
  Answer: 4 CFR Section 264.101	
  applies to permitted facilities and RCRA Section 3008(h)
applies to facilities that have, had, or should have	
  had interim status (see RCR Section	
  3008(h)
guidance	
  at:	
   http://www2.epa.gov/enforcement/guidance-­‐interpreting-­‐rcra-­‐section-­‐3008h). States or
EPA may use other enforcement authorities to compel investigation or cleanup at other types of
facilities. For	
  example, RCRA Section 700 can be	
  used to require	
  investigation or cleanup and applies to
a broader group (e.g., handlers of solid	
  or hazardous waste). See RCRA Section 7003 guidance at
http://www2.epa.gov/enforcement/guidance-­‐use-­‐administrative-­‐orders-­‐under-­‐rcra-­‐section-­‐7003.

Question:	
   Is	
  the CAMU a permanent unit?
Zena	
  Aldridge (privately): CAMUs can	
  be temporary or permanent units.	
   See reference on notes page

1 for more	
  info.

Question:	
   Has the facility in Arkansas that Ms. Hynum mentioned achieved the CA725 and CA750
Environmental Indicators?
Zena	
  Aldridge (privately): [Tammie answered verbally to all.] The site in AR is not a GPRA listed site;	
  

therefore CA 725 and CA750 codes are not	
  required to be achieved.

Question:	
   Is a public meeting required during the CMS public comment period or is it evaluated on a
case by	
  case basis?
Zena	
  Aldridge (privately): Yes, public meeting is required for the CMS.	
  

Follow-­‐up	
  Answer: The applicability of requirements for public participation during corrective action will
depend	
  o the authority used	
  to	
  implement corrective action. The regulations don’t include public
participation	
  requirements specific to	
  the stages of the corrective action process (e.g., CMS, remedy
selection, remedy completion, etc.). However, public	
  participation may be required through applicable
permitting and	
  permit modification	
  processes, or where a facility is subject to	
  corrective action	
  through	
  
an alternate	
  authority in lieu of post-­‐closure permit under 4 CFR sections	
  264.90 and 265.121xxx. In
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addition to regulatory requirements, guidance	
  on public participation	
  in	
  the corrective action	
  process
can be found in chapter 4 of the RCRA public	
  participation manual that is referenced	
  below.
Zena	
  Aldridge (privately): For info.	
  about public meetings in Corrective Action, see chapter 4 of the

RCR public participation	
  manual at:
http://www.epa.gov/wastes/hazard/tsd/permit/pubpart/manual.htm.

Question:	
   The picture o the slide 5 is very interesting.	
   What is it showing?
Zena	
  Aldridge (privately): Good	
  question	
  -­‐-­‐ let me check.
Zena	
  Aldridge (privately): Mike Beedle says it is problem at a landfill that took in	
  waste that reacted	
  

with water.

Question:	
   Can	
  you	
  clarify how unauthorized	
  states, ie. NJ, would comply with RCRA CA?
[Verbal answer to all]: EPA regions are responsible for	
  CA activity in unauthorized states. Such states
have varying degrees of involvement in	
  C activities.

Phil Page: Ask Mike if he would take a sample of the dead animal for chemical analysis.
[Verbal answer to	
  all]: It	
  depends.	
  
Follow-­‐up	
  answer: If you are not	
  prepared to sample an animal, no.	
   There are potentially
federal and state laws governing the possession of wildlife, dead or alive, depending on the
species.	
   You may need special licensing before taking an animal or part	
  of an animal for lab
analysis. For example, there are laws that	
  govern the possession of bald eagle feathers and
migratory birds. If you have prepared to sample an animal, including the proper licensing, and the lab
is prepared to receive it including storage and disposal, yes.	
   If you know beforehand	
  that there is the
potential for dead	
  animals, for example at an	
  oily	
  waste management pond,	
  special	
  coordination with
Fish and Wildlife	
  Services is warranted.

Questions Answered After the Webinar

Question:	
   Could	
  you	
  describe a current conditions report?
Answer: It is a report that is often	
  done at the beginning of the RFI phase. See pages 19 – 22 of chapter
III, Section (“Description of Current Conditions”) on pages 19 – 22 of the RCRA Corrective Action Plan at
http://www.epa.gov/epawaste/hazard/correctiveaction/resources/guidance/gen_ca/rcracap.pdf.

Question:	
   What is the	
  relationship between Corrective	
  Action and superfund and registry	
  sites?
Answer: Generally, owners and	
  operators of RCR treatment, storage and	
  disposal (TSD) facilities are	
  
subject to Corrective Action. Under limited circumstances	
  (e.g., when the owner/operator is unable to
pay for cleanup), TSD facilities may be referred to the Superfund program. This is formal transfer
process, and	
  should	
  be distinguished	
  from situations where some cleanup	
  at a TSD is done under
Superfund. For description	
  of the Corrective Action, Superfund and EPA’s other cleanup programs,
including Superfund’s computerized list of potential	
  hazardous substance release sites, see
http://www2.epa.gov/cleanups/basic-­‐information-­‐about-­‐cleanups#superfund.

Question:	
   What is your experience w/ the use of permits vs. orders to implement CA? Pros/cons?
Answer: In discussing the use of permits and RCR Section	
  3008(h) orders o page 19453 of the May 1,
199 Advanced Notice	
  of Proposed Rulemaking for Corrective	
  Action (61	
  FR 1943 at
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-­‐1996-­‐05-­‐01/pdf/96-­‐9707.pdf), EPA stated, “As a matter	
  of EPA	
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policy, the substantive Corrective Action requirements	
  and public	
  participation requirements	
  imposed
under either mechanism are generally the same.” Under 40 CFR	
  Section	
  264.101 (or state equivalent in
states	
  that are authorized for Corrective Action),	
  Corrective Action requirements	
  must be included in the
permit unless Corrective Action is	
  completed prior to issuance of the permit per section 264.101(b). EPA
and states have	
  more	
  discretion	
  in	
  using order authorities at interim status facilities. For example, EPA	
  
may issue a RCRA Section 3008(h) order to require Corrective Action at interim status	
  facilities.

Question:	
   Also, how are the facilities identified/recommended for Corrective Action?
Answer: As stated	
  o notes page 5 of the training module, the Corrective Action	
  program is focused	
  on
the nearly 4,000 RCR facilities in	
  the 2020 Corrective Action	
  Universe. However, additional facilities
may be identified for Corrective Action (e.g., clean closed facilities, non-­‐notifiers). The EPA regions and
states	
  use a variety of approaches	
  and factors (e.g., risk, regulatory/permitting status, availability of	
  
staff) to identify and prioritize	
  facilities	
  for Corrective Action.

Question:	
   How are facilities prioritized	
  for inspections?
Answer: The RCRA Compliance Monitoring Strategy (see
http://www2.epa.gov/sites/production/files/2013-­‐11/documents/rcracms.pdf provides guidance to
EPA and authorized states about RCRA compliance monitoring,	
  including inspections.	
   Corrective Action
inspections are not required and are not addressed in the RCRA Compliance Monitoring Strategy (CMS).	
  
However, the CMS encourages “programmatic coordination	
  to	
  promote facility compliance with	
  
corrective action requirements” (see footnote 16 on page 9). The EPA regions and states use a variety of
approaches and factors to prioritize	
  sites for Corrective Action	
  inspections.

Question:	
   Are you	
  required	
  to	
  go	
  with	
  a buddy for safety reasons?
Answer: No,	
  typically CA sites are at active/operating facilities. Thus,	
  when a walk through is being
conducted as	
  part of the CA Inspection, there are a minimum of one facility	
  representative present.

Question:	
   Is	
  there a generic	
  checklist that can be used to develop your own inspection checklist?
Related	
  Question: Is there a generic C checklist that EPA	
  has developed	
  that can	
  be shared	
  with	
  
states?
Answer: There is no checklist for	
  Corrective Action inspections for	
  the national Corrective Action
program, but some EPA	
  regions and states have	
  developed their own checklists. EPA’s Office of Site
Remediation	
  Enforcement will consider issuing a generic checklist for Corrective Action inspections or
sharing examples	
  with EPA regions and states.

Question:	
   How often do you have the facility sample versus taking the sample yourself (government
lab)?
Answer: Most sampling for Corrective Action is conducted by facility owners/operators. EPA	
  regions
and states sometimes sample	
  during Corrective	
  Action inspections and may split samples with facility
owners/operators.

Question:	
  In these instances when only one EPA investigator is available,	
  do you ask the state agency to
assist?
Answer: This varies from region-­‐to-­‐region and state-­‐to-­‐state.

Question:	
  Is EPA considering developing some inspection commitments for the authorized states on
their	
  Corrective Action facilities that	
  have completed remedial efforts with institutional controls, CAMUs
etc.? We don't have a lot of facilities that	
  are completely done as of	
  today. On the few facilities that	
  are
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done with	
  institutional controls we have been	
  periodically visiting them o a somewhat informal basis.
My question was centered around whether	
  Headquarters EPA is going to start	
  requiring formal annual
inspections with associated inspection reports.	
   Perhaps after all	
  of our 2020 goals are achieved this will	
  
become a possible issue to	
  ensure things are being maintained	
  properly.
Answer: EPA	
  has not developed	
  Corrective Action	
  inspection	
  commitments for the authorized states. If
EPA considers doing so, it will raise the matter with the states.

Question:	
   For facilities in CMI, are CAI's more analogous to OAMs and 5-­‐year reviews more	
  analogous
to CMEs? OR are there some things that CAIs cannot answer but can only be done in a 5-­‐year review?
Answer: Corrective Action	
  Compliance Evaluation (CAC), Operation and Maintenance Inspection (OAM)
and Groundwater Monitoring Evaluation	
  (GME)	
  are defined in “RCRAInfo Nationally Defined Values for
Evaluation	
  Type (see https://rcrainfo.epa.gov/ and Appendix D of	
  the RCRA Compliance Monitoring
Strategy (see	
  http://www2.epa.gov/sites/production/files/2013-­‐11/documents/rcracms-­‐
appendices.pdf). This training uses the CAC definition for	
  Corrective Action Inspections, which is:

“A evaluation	
  of a site's compliance with	
  the corrective action	
  requirements of a permit or an	
  
order.” Although	
  a Corrective	
  Action Inspection may be	
  helpful for 5-­‐year review, it is likely	
  
that	
  additional activities would be necessary (e.g., conducting research, consulting with
technical experts such as hydrogeologists/engineers) to complete the review.

Question:	
   How does the use of RCRA at a Superfund site sit with the deferral	
  policy? Any examples?
Answer: For general information about RCRA/Superfund coordination see	
  
http://www.epa.gov/epawaste/hazard/correctiveaction/resources/guidance/gen_ca/coordmem.pdf.
For information about the	
  RCRA/NPL deferral policy, see	
  
http://www.epa.gov/superfund/cleanup/postconstruction/del_rcra_ff_npl.pdf.

Regarding the case study:
Question:	
  What are the levels in the hot spots (highest)?
Answer: Historically the highest level of TCE in groundwater was from MW-­‐86	
  in the	
  source	
  area.
Concentration	
  was	
  553,000 ug/l. The highest level of TCE measured in soil, 3,300 mg/kg, was	
  from DP-­‐
0 at depth of 18.5	
  to 1 feet below ground surface. Currently the highest levels of TCE in
groundwater are	
  found in wells MW-­‐25	
  at 42,500	
  ug/l and IW-­‐141	
  at 368,000	
  ug/l, located in the source
area.

Question: What is depth	
  to	
  GW?
Answer: Groundwater in Area 1 (hot spot) occurs under semi-­‐confined conditions	
  within the saturated
interval	
  designated as the Basal	
  Aquifer (BA). The top of the BA is found at approximately	
  20 feet below
ground surface. Due to the semi-­‐confined nature, depth to water levels	
  in wells	
  penetrating the BA is	
  
less than the depth to the top of the BA. Depths to water measured in wells penetrating the BA are
approximately 1 feet below ground surface.

Question:	
   Does the chemical oxidation treatment work in low permeability soils? If	
  not, what	
  are other	
  
options?
Answer: Yes, but the radius of influence is less in areas of lower permeability.

Question:	
  What ICs were recommended for this case?
Answer: ICs in place:

1. Prohibit use	
  of groundwater without prior consent of ADEQ
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2. Only commercial or industrial use without prior ADEQ	
  approval
3. All monitoring wells must be maintained
4. No digging in source area (Area A).
5. If building is demolished, ADEQ must give prior approval.

Question:	
   Did AR require Financial Assurance as part of the CA process?
Answer: No, not for this site. The facility “self-­‐disclosed” the contamination	
  and	
  voluntarily entered	
  
into an enforceable agreement with the Agency to conduct	
  a site-­‐wide investigation and remediation.
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